Belga 13-03-2014 : Naar centrale regisseur voor afhandeling verkeersinicidenten?

Stel een centrale incidentencoördinator aan voor de afhandeling van verkeersincidenten en integreer de verschillende bestaande meldkamers. Dat zijn twee van de vijf voorstellen van de Begeleidingsgroep Incidentmanagement, waarin onder meer de federale wegpolitie, de brandweer en het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zetelen. De vijf punten moeten zorgen voor snellere en betere afhandeling van verkeersincidenten. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits donderdag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Vlaams parlementslid Marino Keulen (Open Vld).
Minister Crevits ijvert al langer voor een snellere en betere afhandelingen van verkeersincidenten. Die incidenten veroorzaken vaak grote verkeersellende met bijhorende economische schade.
Samen met haar federale collega's en diensten werden ook al wat maatregelen uitgevoerd. Zo mogen sinds 1 maart 2014 alle door de politie op geroepen diensten (zoals takelaars, verkeersdeskundigen, maar ook begrafenisondernemers) gebruik maken van de pechstrook om sneller te kunnen ingrijpen bij incidenten.
Maar er is nog winst te boeken. De Begeleidingsgroep Incidentmanagement (met daarin onder meer het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), het Vlaams Verkeerscentrum, de federale Wegpolitie, de brandweer en het parket) heeft volgens minister Crevits begin deze week nog een consensus bereikt over vijf verbeterpunten.
Een van de suggesties, waar Crevits ook uitdrukkelijk voor pleit, is de aanstelling van één centrale regisseur of 'incidentencoördinator'. Die coördinator zou dan hoofdverantwoordelijkheid krijgen voor de snelle en veilige afhandeling van incidenten op de snelwegen. Volgens minister Crevits kan die taak best uitgevoerd worden op het federale niveau, gezien de betrokkenheid van de federale hulpdiensten. "Ik heb aan minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet gevraagd hier formeel initiatief voor te nemen", aldus Crevits. Zij voegt er aan toe dat de centrale regisseur bijvoorbeeld vanuit het Vlaams Verkeerscentrum kan werken.
Naast die incidentencoördinator stelt de Begeleidingsgroep Incidentmanagement voor om de bestaande meldkamers en verkeerscentra beter te integreren, om het gebruik van calamiteitenschermen (bij incidenten met langdurige hinder) uit te testen en om het systeem van fotogrammetrie in de loop van 2014 in alle provincies in te zetten (waarbij beeldmateriaal wordt gebruikt om de vaststellingen bij een incident vlotter af te handelen).

Meest Recente Posts

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.