Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

zaterdag 22 februari 2014

21-02-2014 : Open Vld-actiedag zorg: “Zorg op maat in eigen huis”

De Open Vld’ers Patrick Dewael, Marino Keulen en Nele Lijnen bezochten vanmiddag het UD woonlabo in Hasselt in het bijzijn van een aantal zorgbehoevenden. Daarmee zet Open Vld Limburg het levenslang thuis wonen en de zorg op maat in huis in de kijker. “Voorwaarde voor deze zorg op maat is wel dat we mensen in plaats van structuren gaan subsidiëren.”

“Deze modelwoning toonde ons hoe je een woonst kan aanpassen aan haar zorgbehoevende bewoners, en niet omgekeerd. Het huis is voorzien van brede gangen en deuren, de kamers zijn multifunctioneel, alle objecten gebruiksvriendelijk, de woonst bevat de meest moderne domotica zoals slaapmonitoring… Kortom, zowel ouderen, zieken als mindervaliden kunnen hier veilig en comfortabel wonen, gemonitord en verzorgd worden”, zegt Nele Lijnen. Het Universel Design woonlabo is een uniek project van de hogeschool PXL en de vzw Toegankelijkheidsbureau.

“Open Vld wil sterk inzetten op deze zorg op maat van de mens in zijn of haar eigen huis. Niemand van ons kijkt er naar uit om ooit te verhuizen naar een zorginstelling omwille van een beperking of ouderdom. We willen allemaal liefst zo lang mogelijk comfortabel thuis blijven wonen en verzorgd worden. Oude bomen verplant je niet. Deze meegroeiwoning maakt dat mogelijk. Het aanpassen van je woning kan vrij kostelijk zijn, maar aan de andere kant bespaar je sterk op hulp en zorg omdat je aanzienlijk zelfstandiger wordt”, aldus Patrick Dewael.

“Daarom is het ook zo belangrijk dat we mensen gaan financieren in plaats van structuren en voorzieningen”, vult Marino Keulen aan. “Dat is dé voorwaarde om deze zorg op maat, zoals getoond in het UD Woonlabo, te kunnen realiseren. Open Vld pleit dus voor een persoonlijk assistentiebudget. Zo geven we zorgbehoevenden de regie van hun leven in eigen handen. Zij kunnen dan zelf kiezen om hun woonst aan te passen, welke hulp ze inroepen enzovoort”, zegt Keulen.

De ervaringen en interessante gesprekken met zorgverstrekkers, zorgbehoevenden, de liberale mutualiteit en academici nemen de liberalen mee in hun politiek werk en de verdere uitwerking van programma van Open Vld.