Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

dinsdag 14 januari 2014

Belga : Open Vld stapt 2014 in met pleidooi voor België

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten heeft maandagavond in haar toespraak op de nieuwjaarsreceptie van de partij een pleidooi gehouden voor samenwerking, voornamelijk op het Belgische niveau. Rutten trok hevig van leer tegen de nationalistische partijen en kreeg feller applaus voor haar aanvallen op de Vlaamse regering dan voor de verwezenlijkingen van de federale regering.
"Er zijn er die er plezier in lijken te hebben om te zeggen dat we in een vreselijk land wonen, en die hopen dat iedereen dat ook gaat geloven als ze het maar vaak genoeg herhalen", sprak Rutten maandagavond. "Er is geen enkele reden om te geloven dat de toekomst een ramp zal zijn of dat het met minder zal moeten. Dat alles kleiner, trager, minder of sober zal worden."
Samenwerken maakt ons sterker, vindt Rutten. "Federalisme is een mentaliteit." Een duidelijk pleit voor België dus? "Een pleit voor sterke deelstaten, met een toegevoegde waarde voor België", duidde Limburgs lijsttrekker Marino Keulen na afloop. "We willen duidelijk maken dat we ons niet uit ons lood laten slaan door de doemscenario's van andere partijen."
De voorzitster maakte zich sterk dat de crisis-perikelen dankzij Open Vld achter ons liggen. "Alleen dankzij onze vastberadenheid is de begroting voor een groot stuk op orde (...) en zijn we uit de gevarenzone voor een Europese begrotingsboete."
Enkele concrete verkiezingsvoorstellen in de toespraak, ook. Open Vld wil de inkomstenbelastingen vereenvoudigen tot twee tarieven: 25 en 45 procent. De voordelen van de woonbonus worden gegarandeerd en er moet voor de liberalen een verplichte gemeenschapsdienst komen voor wie langer dan twee jaar op zoek is naar werk.
Bij de voorstelling van de lijsttrekkers werden ook 'verliezers' Dirk Van Mechelen en Jean-Jacques De Gucht op het podium getrokken. "Belangrijk", vond Oost-Vlaams lijsttrekker Mathias De Clercq na afloop. "We zijn allemaal volwassen enthousiaste liberalen en hebben de rangen gesloten. Samen gaan we voor een sterk resultaat in Oost-Vlaanderen." Bij de presentatie van de lijsttrekkers in de andere provincies viel nogmaals de immense populariteit van Maggie De Block bij de tweeduizend aanwezige leden op. Guy Verhofstadt, kopman voor de Europese verkiezingen, verkoos in Straatsburg te blijven.
Toch ook één hilarische misser tijdens het liberale feest: toen Rutten haar publiek vroeg wat het meervoud is van "lef", kreeg ze een luidkeels "Leffe's" als antwoord, in plaats van het verhoopte "leven"