Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

donderdag 4 juli 2013

04-07-2013 : Het Nieuwsblad : Open oorlog tussen Outlaws en Hells Angels

Lanaken en Maasmechelen verbieden de komende twee maanden alle evenementen georganiseerd door motorclubs. Volgens onderzoek woedt er in het Maasland tussen Hells Angels en Outlaws een zware territoriumstrijd.
Lanaken/Maasmechelen Na verontrustende berichten van een ware territoriumstrijd tussen de rivaliserende bendes Hells Angels en Outlaws in het Maasland, werkte de advocaat van de gemeentebesturen van Lanaken en Maasmechelen een verbod op evenementen van motorclubs uit. Dat wordt binnenkort voor twee maanden van kracht. 'We kunnen niet op privégronden gaan kijken, maar elke publieke samenkomst houden we resoluut tegen', zegt Marino Keulen (Open VLD), burgemeester van Lanaken. 'Onze burgers mogen niet het slachtoffer worden van een conflict tussen die motorbendes. Het zijn echt niet zomaar stoere bikers. Het gaat hier om mensen van een ander allooi die een link hebben met het criminele netwerk.'
Vrees voor conflictDe maatregel komt er niet van de ene dag op de andere. 'Het parket en de politie houden ons op de hoogte en er sijpelt informatie binnen waaruit duidelijk blijkt dat de maatregelen van afgelopen weekend het enige juiste antwoord waren. Er woedt een open oorlog en we willen achteraf niet het verwijt kregen niks te hebben ondernomen.'
De Outlaws organiseren zaterdagavond hun Summerparty in Maasmechelen, maar die mag van de autoriteiten al zeker niet doorgaan. Daarnaast staat ook het festival Rommelrock dat 16 en 17 augustus plaatsvindt in dezelfde gemeente ter discussie. De politiediensten willen niet dat het festival doorgaat. De broer van de organisator zou banden hebben met de Outlaws en men vreest voor een conflict. Maar de organisator benadrukte al zijn neutraliteit bij het gemeentebestuur en hoopt alsnog een oplossing te vinden. Intussen werkt hij aan een plan B waarbij het festival naar een andere gemeente zou uitwijken.
Bescherming tegen betalingHet Maasland kreunt momenteel onder de rivaliteit. Er was de drievoudige Outlaw-moord aan de bandencentrale in Eisden twee jaar geleden en de recente komst van de Hells Angels-chapter Eastboarder in Rekem. In een nabijgelegen café leidde het tot een vechtpartij. De Hells Angels bedreigden de uitbaatster omdat ze er hun exclusief café van wilden maken. Een ambulance kwam ter plaatse omdat er een gewonde viel bij een vechtpartij. De Outlaws zeiden dat ze tegen betaling voor bescherming konden zorgen. Dat de gemeentebesturen en de politie op hun hoede zijn lijkt daarom niet meer dan normaal. (red)