Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

zaterdag 15 juni 2013

HBvL 15-16/6-2013 : Twee extra politieploegen tegen inbrakenplaag

Burgemeester Keulen reageert op zware kritiek van n-va Lanaken
LanaKen
De jongste weken wordt Lanaken door een ware inbrakenplaag geteisterd. Daarom stuurt de politiezone Lanaken-Maasmechelen twee extra rechercheploegen het veld in. Daarmee pareert burgemeester Marino Keulen de kritiek van N-VA Lanaken. Die verwijt de burgemeester laksheid in de aanpak van de inbraakgolf.
Oppositiepartij N-VA is het aantal inbraken in Lanaken spuugzat.
"Temeer omdat die inbraken met een steeds grotere driestheid en vernielzucht gepaard gaan", zegt voorzitter Johan Pauly. "Onze partij vraagt dringend meer blauw op straat. We hebben de indruk dat de meeste mensen in uniform zich in Maasmechelen bevinden en dat Lanaken aan z'n lot wordt overgelaten. Buiten de kantooruren is de politie nauwelijks bereikbaar en moeten we ons naar Maasmechelen begeven. De burgemeester moet - als hoofd van de politie - z'n verantwoordelijkheid nemen en de inbrakenplaag niet langer afwimpelen alsof het een nationaal probleem is. Hij moet ervoor zorgen dat iedere Lanakenaar zich veilig voelt. Of het nu een burger of een handelaar is.
N-VA vraagt ook met aandrang dat burgemeester Keulen zijn partijgenoten in de federale regering aanmaant werk te maken van meer veiligheid in de grensstreken. Dat is voor deze PS-regering blijkbaar absoluut geen prioriteit."
Bewakingscamera's
Burgemeester Marino Keulen (Open Vld) reageerde gisteravond onmiddellijk met enkele concrete maatregelen. "Begin juni is op het politiecollege van de zone Lanaken- Maasmechelen (LAMA) beslist om in Lanaken centrum bewakingscamera's te installeren", zegt Keulen.
"Door de administratieve molen kan dit ten vroegste in het najaar.
We maken onze verkiezingsbelofte dus waar. Voorts is er al overleg gevoerd tussen LAMA en de handelaars van de Stationsstraat en Unizo Maasmechelen. De burgerinformatienetwerken (BIN) zijn wel degelijk op punt gezet en staan in de startblokken. Het is nu aan de handelaars om verdachte feiten en handelingen aan de politie te melden. Dat die nauwelijks bereikbaar is, vind ik overdreven. In het politiekantoor langs de Maastrichterweg in Lanaken is er fysiek onthaal tussen 8 en 20 uur. Dat was vroeger ook al zo. Telefonisch is het kantoor tussen 8.30 en 16.30 uur bereikbaar. Daarna word je naar het nummer 101 doorverwezen.
Tijdens weekends kunnen burgers via de muurtelefoon aan het politiekantoor de permanente patrouille in Lanaken oproepen."
Piketten
"Wat de meeste mensen niet weten, is dat de politiezone LAMA nu al twee extra rechercheploegen de straat op stuurt. Eentje focust zich op de inbraken, de andere concentreert zich op de ramkraken.
De voorbije twee nachten hebben andere patrouilleploegen piketten opgesteld om verdachte voertuigen te controleren. Dat zou zonder de fusie tussen de korpsen van Lanaken en Maasmechelen nooit mogelijk zijn geweest."