Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

vrijdag 13 april 2012

De Lijn en de Vlaamse gemeenten investeren in groene schuilhuisjes

13/04/2012 - Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) verkreeg cijfers van De Lijn waaruit blijkt dat er volop geïnvesteerd wordt in het groen maken van de schuilhuisjes door nieuwe schuilhuisjes met zonnepanelen te plaatsen. Zo kwamen er in 2011 348 schuilhuisjes met zonnepanelen bij, een stijgende trend ten opzichte van 2009 en 2010.
Uit cijfers van De Lijn blijkt dat er volop verder geïnvesteerd wordt in schuilhuisjes met zonnepanelen. In 2011 kwamen er 348 bij, bijna zoveel als gedurende de twee voorgaande jaren samen (364). Dit is trouwens enkel mogelijk dankzij de inspanningen van de steden en gemeenten want zij financieren 25% van de kostprijs van de nieuwe groene schuilhuisjes en De Lijn de resterende 75%. In totaal werd er samen 2.065.215,07 euro geïnvesteerd.

West-Vlaanderen : Groenste provincie in schuilhuisjes
Als we naar de verhouding groene schuilhuisjes kijken ten op zichtte van het totaal aantal schuilhuisjes blijkt dat de provincie Limburg haar koppositie heeft prijsgegeven. De provincie West-Vlaanderen is duidelijk koploper geworden met 23,46 % groene schuilhuisjes. De provincie Vlaams-Brabant blijft zoals de voorgaande jaren achteraan bengelen en verliest verder terrein. De provincie Limburg zit met haar 12,06% net onder het Vlaamse gemiddelde van 13,83%

Marino Keulen : “Het aantal van dergelijk te plaatsen schuilhuisjes ligt vooral in de handen van de steden en gemeenten die zelf het initiatief moeten nemen richting De Lijn. Een dergelijk ‘groen’ schuilhuisje heeft trouwens een aantal voordelen want buiten CO2 neutraal te zijn is er ’s avonds altijd licht wat het veiligheidsgevoel en dus het comfort van de reiziger verhoogt!”.

2012 biedt nieuwe opportuniteiten
De Lijn liet weten voor 2012 een budget te voorzien voor 450 schuilhuisjes met zonnepanelen wat een stijging is met 29,31% en dus een nieuw record. “Het zal dus enkel van de steden en gemeenten afhangen of dit aantal gehaald wordt en een nieuwe kans voor de provincie Limburg om terug de koppositie te nemen als groene provincie!” waarmee parlementslid Keulen alvast een oproep doet.