Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

zaterdag 18 februari 2012

Snelle interventiemotor voor Lanaken

18/02/2012 - De SIM kan het beschouwd worden als een ‘ambulance op 2 wielen’. De SIM maakt snelle interventies mogelijk tijdens evenementen waar grote groepen mensen samengekomen zijn. De motor zal in Lanaken voor het eerst ingezet worden tijdens de carnavalstoet in Lanaken Centrum, aanstaande zondag.

Ronny Jamaer van Ambi Care: “Op de SIM motor is alle materiaal aanwezig voor ‘Basic Live Support’. Het gaat dan om reanimatie- en beademingsmateriaal. We gebruiken ondermeer een hartdefibrillator. Eigenlijk kunnen we de acute hulp verlenen aan personen in nood bij een massa-evenement waar het soms moeilijker is om met een ambulance meteen bij de hulpbehoevende te geraken. Zondag zetten we de SIM een eerste keer in. Gezien de drukte tijdens carnavalstoeten op en langs de omloop van de carnavalsoptochten door carnavalswagens en toeschouwers, is het niet evident om een ziekenwagen te manoeuvreren tot op de plaats van een incident. Op deze manier betekent de inzet van de SIM een bijkomende ondersteuning voor het Rode Kruis, die jaarlijks grote inspanningen leveren tijdens de carnavalstoeten in het belang van de veiligheid van de toeschouwers.”

De SIM motor wordt bemand door 2 hulpverleners. Zij oordelen ter plaatse of een interventie van een MUG team met ambulancewagen vereist is.

Burgemeester Marino Keulen: “Het gemeentebestuur heeft enkele jaren geleden al een inspanning geleverd, samen met het Rode Kruis en dankzij een private gift om op heel wat openbare locaties in onze gemeente SAED toestellen te plaatsen en opleidingen te geven voor burgers om deze toestellen te bedienen. We hebben ook een prima samenwerking met Ambi Care waar we bijvoorbeeld ook een maatoplossing voor uitgewerkt hebben n.a.v. hun tijdelijke verhuis ter gelegenheid van de werken op de Kiezelweg, waar hun uitvalsbasis gelegen is. Die goede samenwerking zet zich nu ook voort in dit SIM project. Wij stellen graag een SAED toestel ter beschikking om snelle interventies nog beter te faciliteren. En we zijn natuurlijk heel tevreden dat die SIM motor aanstaande zondag kan ingezet worden tijdens de carnavalsoptocht in Lanaken waar we toch enkele tienduizenden mensen verwachten in het centrum. De SIM motor zal binnen enkele weken ook ingezet worden tijdens de lichtstoet in Gellik.”

Lanaken pioniert op het vlak van veiligheid voor haar burgers. In het kader van de noodplanning resulteerde dit in een goede samenwerking van de Gemeente Lanaken met de medische discipline (Rode Kruis, huisartsenkring, …) in het algemeen en de ambulancedienst Ambi-Care in het bijzonder.

Marino Keulen: “Het gemeentebestuur gaat ook – op initiatief van mijn voorganger Guido Willen - investeren in de aankoop van een nieuwe ziekenwagen. Die ziekenwagen wordt dan eigendom van het gemeentebestuur maar Ambi Care zal de ambulance mogen gebruiken. De inwoners van de Gemeente Lanaken zijn hierdoor verzekerd van een veilig en comfortabel ziekenvervoer in meestal moeilijke omstandigheden

De organisatoren van de carnavalstoeten, de hulpdiensten en het gemeentebestuur van Lanaken zijn dan ook verheugd over deze voortreffelijke samenwerking die a.s. zondag vorm zal krijgen.