Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

dinsdag 11 oktober 2011

Nieuwe spiegelafstelplaatsen vermijden dodelijke ongevallen

11/10/2011 - Eind oktober van dit jaar zullen er 12 nieuwe spiegelafstelplaatsen voor vrachtwagens operationeel zijn blijkt uit de gegevens die Vlaams Parlementslid Marino Keulen (Open Vld) te pakken kreeg. Spiegelafstelplaatsen zijn zeer nuttig om ongevallen tussen vrachtwagens en zwakke weggebruikers te vermijden. Aan kruispunten bevinden zwakke weggebruikers zich dikwijls in de dode hoek van de spiegels van de vrachtwagen en geraken zo dikwijls onder de wielen terecht.

Volksvertegenwoordiger Marino Keulen : "Jaarlijks vallen er ongeveer een 9 doden, 13 zwaar gewonden en een 45 lichtgewonden te betreuren volgens cijfers van het BIVV (Belgische Instituut voor Verkeersveiligheid) die gebeuren door de dode hoek bij de spiegels van de vrachtwagens. Investeren in spiegelafstelplaatsen redt dus mensenlevens!"

Er waren reeds drie spiegelafstelplaatsen (H. Essers Wilrijk, Nike site Laakdal, N702 t.h.v. weegbrug Hasselt), dit jaar kwamen er 10 bij (Luchthaven Oostende, Gheeraert Transport Zedelgem, Haven Zeebrugge, Transportcentrum LAR Menen, Opleidingscentrum De Nestor haven Gent, DBT Bulktransport Kalmthout, Vervoer Verbessem Kontich, BASF Antwerpen, GOBO Transport Lanaken, Alders Transport Overpelt) en er volgen dit jaar nog twee (Grensinspectiepost linkeroever haven Antwerpen, Kempisch dok rechteroever haven Antwerpen). De gemiddelde kostprijs van een spiegelafstelplaats is 5.318,85 euro en er werd budget voorzien voor 20 spiegelafstelplaatsen.

Er is dus nog ruimte voor 8 bijkomende locaties die mee kunnen helpen het aantal slachtoffers te doen dalen. Marino Keulen roept dan ook bedrijven, gemeenten en politiezones op de nodige voorstellen te doen zodat er zo snel als mogelijk kan overgegaan worden tot de bepaling van de laatste locaties en deze vlug kunnen gerealiseerd worden.