Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

dinsdag 11 oktober 2011

De Lijn kan door een éénmalige investering jaarlijks 6,5 miljoen euro besparen.

11/10/2011 - Het project Eco-driving van De Lijn dat startte in 2010 leert dat het gemiddeld verbruik van de bussen 15% lager kan. Parlementslid Marino Keulen (Open Vld) heeft uitgerekend dat Eco-driving laten volgen door alle chauffeurs die in dienst zijn bij De Lijn een jaarlijkse besparing oplevert van 6,5 miljoen euro. "Dit is nu iets waar ze van gas mogen op geven! " aldus Marino Keulen.

Eind 2010 startte De Lijn met het project Eco-driving waarbij een aantal chauffeurs van De Lijn via een opleiding leren anticiperen op verkeerssituaties, constanter rijden, beter remmen en rekening houden met het overige verkeer. Het gevolg is minder verbruik maar ook de verandering in rijgedrag levert meer veiligheid en comfort op voor de reizigers.

"Het verbruik daalde in het proefproject gemiddeld met 15%. Als je weet dat De Lijn jaarlijks 51.375.099 liter brandstof verbruikt voor een bedrag van 43.530.814 euro dan kan er jaarlijks 6.529.622 euro bespaard worden als we alle chauffeurs van De lijn, 5.206 chauffeurs, deze opleiding laten volgen.", duidt Marino Keulen en in één adem legt hij verder uit wat de kost is : "De investeringskost is eigenlijk éénmalig. Het kost 1.073 euro om vier chauffeurs een dagopleiding te laten volgen ofwel 1.395.973 euro om dit te doen voor alle 5.206 chauffeurs die bij De Lijn in dienst zijn."

Hierin investeren is een slimme investering volgens Marino Keulen want reeds het eerste jaar brengt de investering meer op dan ze kost, de jaren erna zijn pure winst en zowel de veiligheid van de passagiers als het milieu is ermee gediend. Iedereen is winnaar!