Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

maandag 30 mei 2011

Ecofundamentalisme

20/05/2011 - Gisteren werd in Wetteren een waardevol wetenschappelijk experiment, een proefveld met genetisch gemanipuleerde aardappelen door een stelletje idioten vernietigd. De schade wordt in de honderdduizenden euro’s geraamd. Het wetenschappelijk onderzoek wordt minstens een jaar achteruit gezet.

De actievoerders maken zich zorgen om ongewenst neveneffecten van genetisch gemodificeerde organismen. Dat zijn terechte bekommernissen. Juist daarom hebben we nood aan onderzoek naar neveneffecten, en dat was nu net de bedoeling van het vernielde experiment. Het Gentse instituut voor biotechnologie voert al jarenlang onderzoek naar ggo’s. Doelstellingen zijn onder meer planten zo aanpassen dat er minder besproeiing nodig is, of dat woestijnvorming kan tegengegaan worden. Dit zijn uiterst belangrijke doelstellingen voor de voedselvoorziening én de ecologie van onze planeet.

Dat met de actie, door het zogenaamd Field Liberation Movement, dit soort onderzoek gedwarsboomd wordt, is een regelrechte schande. Het is in elk geval een misdrijf, dat ook als zodanig moet vervolgd en berecht worden. De mentaliteit van de actievoerders is angstwekkend. Met hun daden scharen zij zich in het kamp van degenen die menen dat het eigen gelijk boven alles gaat. Dit is ecofundamentalisme: debat en onderzoek worden zelfs niet meer getolereerd. Een kleine minderheid schuift de democratie opzij en probeert met geweld de eigen doelstellingen te promoten. Dit is irrationeel fundamentalisme. De eigen onfeilbaarheid wordt niet meer in vraag gesteld, en het resultaat is een vorm van hysterische terreur.

Ook sommige reacties in de pers zijn zorgwekkend. Europarlementslid Bart Staes noemt de vernieling van het aardappelveld ‘een vorm van democratische strijd’. Hij zegt ook: ‘dankzij burgerlijke ongehoorzame acties als deze kan het debat weer opengebroken worden’. Staes maakt zich daarmee medeplichtig aan dergelijk gedrag en legitimeert daarmee verder geweld; Dit is eigenlijk onaanvaardbaar uit de mond van een europees volksvertegenwoordiger. Staes vergist zich trouwens dramatisch. Dergelijke acties gebruiken geweld, en hebben dus niets te maken met burgerlijke ongehoorzaamheid, die principieel geweldloos is. Bovendien zijn dit soort acties juist de negatie van een democratisch debat. Wie zelfs wetenschappelijk onderzoek niet meer tolereert is op weg een groene Taliban te worden.

Voor meer informatie kan u terecht bij Marino Keulen, GSM 0476/41.64.80.