Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

maandag 11 april 2011

Rijden op LPG wordt voordeliger

11/04/2011 - Bij de herziening van de verkeersbelasting zal het in de toekomst een stuk voordeliger worden om op LPG te rijden. Dat heeft minister Crevits geantwoord op een vraag van Marino Keulen over steunmaatregelen voor LPG-rijders.

Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) heeft in het Vlaams Parlement een pleidooi pro LPG gehouden. Er zijn volgens Keulen heel wat voordelen aan LPG: “LPG is ongeveer 1 euro per liter goedkoper dan benzine, heeft een veel lagere CO² uitstoot en de LPG-installaties zijn heel wat veiliger dan vroeger het geval was.” Het enige nadeel van LPG is dat het een iets mindere energie-efficiënte brandstof is maar dit weegt niet op tegen de voordelen. Vlaams minister van Mobiliteit, Hilde Crevits, bevestigde deze visie.

De overheid behandelt LPG echter nog altijd stiefmoederlijk door een hogere verkeersbelasting te heffen en een hogere kost aan te rekenen bij de autokeuring. Marino Keulen klaagt deze stiefmoederlijke behandeling aan.

Aangezien de Vlaamse regering nu bevoegd is voor de verkeersbelasting zijn er op het Vlaamse niveau mogelijkheden genoeg om rijden op LPG te stimuleren. Marino Keulen suggereerde er enkele aan minister Crevits.

Hierop kondigde minister Crevits aan dat de herziening van de verkeersbelasting niet lang meer op zich zal laten wachten. Meer bepaald zal gewerkt worden aan een verkeersbelasting op basis van CO²-uitstoot, naast de euronorm van de wagen en de mate waarin de productie van de brandstof van de wagen het milieu belast. Concreet betekent dit volgens minister Crevits dat het in de toekomst een stuk voordeliger zal worden om op LPG te rijden.

Wanneer precies de nieuwe regeling met betrekking tot de verkeersbelasting in werking treedt, wilde minister Crevits nog niet meedelen.