Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

woensdag 22 december 2010

Ecocheques blijven in de schuif

22/12/2010 - Marino Keulen betreurt dat de Nationale Arbeidsraad (NAR) het niet mogelijk gemaakt heeft om vervoersabonnementen van het openbaar vervoer -- zoals De Lijn, NMBS, TEC, MIVB -- aan te schaffen met ecocheques. Dit is een gemiste kans.*

De NAR boog zich gisterenavond over de lijst van producten die met ecocheques kunnen aangekocht worden. In deze lijst was reeds voorzien dat individuele vervoersbewijzen konden aangekocht worden met ecocheques. Vlaams Parlementslid Marino Keulen ijvert er sinds meer dan een jaar voor dat De Lijn ecocheques aanvaardt als betaalmiddel en dat ook vervoersabonnementen aan het lijstje zouden worden toegevoegd.

Als er nu iets is dat groene mobiliteit stimuleert, zijn het wel verplaatsingen met het openbaar vervoer. De vakbonden en werkgevers hebben hier een kans laten liggen.

Nochtans is vandaag niet evident ecocheques als betaalmiddel te gebruiken. De mensen hebben er voor gewerkt maar hebben dikwijls geen mogelijkheid om deze te besteden. Hun geld ligt letterlijk en figuurlijk thuis in de schuif.

De ecocheques werden ingevoerd om iets te doen aan de koopkracht van de mensen zonder de reeds zwaar belaste lonen te laten stijgen. Men wilde de mensen stimuleren "groene" aankopen te doen zoals spaarlampen, zuinige douchekoppen, isolatie, ... Doordat niet alle winkels de ecocheques aanvaarden en het aantal mogelijkheden beperkt zijn blijven veel mensen met hun ecocheques zitten.

Vlaams parlementslid Marino Keulen had de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken zover gekregen om ermee in te stemmen dat De Lijn de ecocheques zou aanvaarden als betaalmiddel voor de aankoop van vervoersabonnementen. De Lijn, die nog steeds te weinig betalende klanten heeft, zou op die manier ook een groter betalend publiek kunnen aantrekken.

Biologisch is niet altijd ecologisch
Dat in de toekomst biologisch geteelde voeding kan aangekocht worden met ecocheques verwondert Marino Keulen : "Veel biologische voeding wordt ingevoerd vanuit het buitenland en door het transport krijgt deze biologische voeding dikwijls een hoge ecologische voetafdruk.
Biologische voeding is dus niet altijd ecologisch."