Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

maandag 27 december 2010

Belbussen niet zo succesvol als gedacht

27/12/2010 - Belbussen blijken niet zo succesvol te zijn als gedacht. Daarom kwam er een proefproject van De Lijn in Limburg waar belbussen vervangen werden door taxi's en de resultaten zijn positief. Dit zal nu uitbreiding vinden in gans Vlaanderen.

Om ook de locaties te bereiken die niet ontsloten werden door vaste busverbindingen van De Lijn werd het idee van de belbussen in het leven geroepen. Maar na een aantal jaren bleek dit systeem niet zo succesvol te zijn. Het aantal reizigers steeg wel bij elk nieuw gebied dat ontsloten werd door de belbus maar het trok geen extra reizigers aan. In 2009 daalde zelfs het aantal reizigers in Limburg van 491.791 naar 484.035 op jaarbasis. Het systeem is te duur en daarom werd er gezocht naar alternatieven.

De Lijn heeft in ongeveer de helft van Limburg een proefproject gelanceerd waar de belbussen op bepaalde tijdstippen en locaties vervangen worden door taxi's. Uit de cijfers blijkt dat in Limburg op deze manier 177.000 euro kon bespaard worden en 2,7 VTE elders konden ingezet worden bij De Lijn. Hieruit blijkt nog maar eens dat het dikwijls beter is private bedrijven in te schakelen dan de overheid een apart systeem te laten uitwerken dat veel duurder is!

Ook voor de taxisector die het dikwijls moeilijk heeft is dit goed nieuws en hieruit blijkt nog maar eens dat deze onderschatte sector een heel belangrijke rol kan spelen in de mobiliteit van de Limburgers en de Vlamingen.

Op basis van dit succes gaat minister Crevits deze manier van werken uitbreiden naar gans Vlaanderen en wordt opgenomen in de nieuwe beheersovereenkomst van De Lijn.

In bijlage vindt u zowel de vraag als het antwoord met de nodige informatie en cijfers.