Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

maandag 18 oktober 2010

Heraanleg E40 in Brussel tot stadsboulevard leidt tot files in Limburg

18/10/2010 - Kan iemand Crevits dringend de Brusselse plannen voor de omvorming van de E40 tot een stadsboulevard bezorgen!
Hieronder een persbericht ivm de plannen van het Brussels Hoofdstedelijke Gewest om de E40 om te vormen tot een stadsboulevard en de filegevolgen voor Vlaanderen.

In de commissie Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaams Parlement ondervroeg ik Vlaams Minister Hilde Crevits van Mobiliteit en Openbare Werken over de plannen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest over de omvorming van de E40 tot een stadsboulevard. De Brusselse plannen voorzien immers in een halvering van het aantal rijstroken wat tot ongelooflijke verkeerschaos gaat leiden voor iedereen die Brussel binnen wil via de E40.

Marino Keulen : "Na 23 jaar dagelijks pendelen naar Brussel kan ik wel zeggen dat ik een ervaringsdeskundige geworden ben op dat vlak. Nu is het soms al problematisch om Brussel te bereiken van uit Limburg met files vanaf Aarschot en op de E40 vanaf Bertem. Maar als men de toegang gaat halveren zal het zelfs niet meer stapvoets gaan maar staan we stil vanaf Aarschot en begint de file al in Limburg. De Limburgers-en Brabanders-pendelaars gaan hiervan de dupe zijn. De Limburgers worden extra getroffen want voor hun is er weinig alternatief gezien de slechte ontsluiting van de provincie door de NMBS."

Praten Crevits en Grouwels dan helemaal niet met elkaar?

Dat niemand iets wist van de plannen is verbazend. Nochtans is er sinds februari dit jaar geregeld interregionaal overleg over de mobiliteit en ondermeer de verkeersproblemen richting Brussel en op de Brusselse ring. Logisch want mobiliteit stopt niet aan een grens. In het interregionaal overleg zitten naast de administraties ook Vlaams CD&V-minister Crevits en Brussels CD&V-minister Grouwels. Maar het voorstel werd daar ook niet ter tafel gebracht door het Brussels Gewest. Zelfs informeel bracht Brussels CD&V-minister Grouwels haar collega, Vlaams CD&V-minister Crevits, niet op de hoogte. Vlaams minister Crevits bleek de Brusselse plannen ook maar te moeten vernemen via de pers. Het is ook onbegrijpelijk dat een maand na communicatie in de pers hierover, Hilde Crevits nog altijd geen plannen heeft ontvangen. Praten de CD&V-sters Grouwels en Crevits dan helemaal niet met elkaar ?

"Dit is toch ongelooflijk. Brussel is geen geïsoleerd eiland en als er al geen informeel overleg kan zijn tussen partijgenoten wordt het wel heel moeilijk besturen in dit land. Deze maand moet er nog overleg gepleegd worden want de huidige werkwijze is geen oplossing en desastreus voor de Limburgse en Brabantse pendelaars!" aldus Vlaams parlementslid Marino Keulen.

De vraag om uitleg als basis voor de bespreking in de commissie vindt u in bijlage.