Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

dinsdag 24 augustus 2010

Situatie van Dexia en Ethias

24/08/2010 - Vraag om uitleg aan minister Bourgeois & minister Muyters | Op 19/08/2010 werd weeral bekend dat de verzekeringsgroep Ethias nog steeds kampt met problemen door haar belang van 5,04 procent in Dexia. Dit komt doordat de mindere waarde van het Dexia-aandeel niet werd ingeboekt.

Ethias heeft 88,8 miljoen aandelen van Dexia die in de boeken, volgens de revisor PricewaterhouseCoopers (PwC), staan op een waarde van 9,90 euro per aandeel. Het Dexia-aandeel had op 18/08/2010 echter maar een waarde van 3,48 euro.

Ondanks de vraag van de revisor om de afwaardering in te schrijven gaat Ethias hier niet op in met als reden dat de participatie voor de lange termijn aangehouden wordt. Nochtans verplicht Europa aan Ethias om 90 procent van de aandelen van de financiële groep tegen mei 2012 af te stoten waardoor van lange termijn geen sprake kan zijn.

PricewaterhouseCoopers is redelijk scherp over deze beslissing door te stellen dat Ethias voor de rekening van 2010 veel moeilijker zal kunnen ontsnappen aan een afboeking. Die kan leiden tot zo'n daling van het eigen vermogen dat de groep maatregelen moet treffen en moet beslissen over ontbinding of voortbestaan.

De Vlaamse overheid is een belangrijke aandeelhouder van Dexia en Ethias. Bij Ethias bezit het Vlaamse Gewest 25% van de aandelen + 1 aandeel waardoor zij een blokkeringsminderheid heeft.

Lees hier de vragen om uitleg aan minister Muyters & minister Bourgois.