Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

donderdag 18 maart 2010

Marino Keulen ontvangt mee Catalaanse delegatie in het Vlaams parlement

18/03/2010 - Interessant: Catalonië neemt ELKE WEEK een nieuwe school in gebruik | Vandaag heb ik in het Vlaams parlement mee een delegatie ontvangen van het Catalaans Parlement onder leiding van parlementsvoorzitter Ernest Benach i Pascual. Dit was bijzonder interessant, want voor Vlaanderen en Catalonië zijn er heel vergelijkbare situaties en uitdagingen. Catalonië telt 7,5 miljoen inwoners, Vlaanderen 6,12 miljoen.

Intrigerend is het feit dat Catalonië ELKE WEEK een nieuwe school in gebruik neemt (geen prefab gebouwen!) en 10.000 nieuwe leerkrachten heeft opgeleid. Dit als antwoord op de sterke bevolkingsgroei op korte tijd, van 6 miljoen naar 7,5 miljoen Catalanen.

De techniek hoe dit kan werd me niet helemaal duidelijk. Dat moeten we zeker verder onderzoeken. Maar de mosterd halen in Catalonië om hier de wachtlijsten in het Vlaamse kleuteronderwijs en het nijpend en dreigend tekort aan klaslokalen in het lageronderwijs weg te werken, waarom niet?

Het budget van de Catalaanse Generaliteit bedraagt 39 miljard euro per jaar. In Vlaanderen is dat 23 miljard euro. Beide regio’s hebben veel vergelijkbare bevoegdheden. Maar Catalonië heeft meer autonomie op vlak van gezondheidszorg en arbeidsmarkt. Opmerkelijk verschil: Catalonië heeft een eigen politiekorps. De nationale Spaanse politie is bijna afwezig en beperkt zich nagenoeg volledig tot grenscontrole.