Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

maandag 22 maart 2010

Hans van Mierlo is niet meer

22/03/2010 - Hans van Mierlo (1931) werd donderdag 18 maart begraven. | Hans van Mierlo is een van de grondleggers van D66, de Democraten ’66, waarmee hij 1 jaar na oprichtingsdatum, bij de verkiezingen in 1967, het Nederlandse politieke bestel op zijn grondvesten deed daveren, door vanuit het niets met 7 verkozenen zijn intrede te maken in de Tweede Kamer.

Hij was een fenomeen, een groot politiek talent. Sterk in analyses en goede politieke feeling. Daarnaast had deze Brabander ook iets Belgisch-Bourgondisch.
Hij was een echte levensgenieter. Ook een grote kenner van literatuur en cultuur in het algemeen. Zijn partner was schrijfster Connie Palmen en Cees Nooteboom, een van de allergrootste auteurs uit het Nederlandse taalgebied, behoorde tot zijn vriendenkring.
Politiek was van Mierlo interessant als denker over bestuurlijke vernieuwing . In de praktijk lukte die bestuurlijke vernieuwing minder goed. Hij maakte in de eerste helft van jaren ’90 paars mee mogelijk. Het eerste kabinet Kok waarin Hans van Mierlo zetelde als Vice-Minister-President en Minister van Buitenlandse Zaken. In de jaren ’80 was Hans van Mierlo Minister van Defensie. Niemand schijnt dit nog te weten maar hij was een goede defensieminister. Tenslotte werd Hans van Mierlo door Koningin Beatrix benoemd tot Minister van Staat.
Vandaag vind je bij De Slegte een betaalbare biografie van deze politicus : “Hans van Mierlo, een bon-vivant in de politiek”.

Ik had voor deze man een groot respect.