Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

woensdag 24 maart 2010

Dertig klachten per dag over personeel De Lijn

24/03/2010 - Marino Keulen vraagt uitleg aan Minister Crevits | Ik ben er van overtuigd dat iedere dag heel veel trambestuurders en buschauffeurs van De Lijn zich inzetten voor hun passagiers.
Niet tegenstaande deze oprecht gemeende overtuiging, komen er elke dag 30 klachten binnen over het functioneren van diezelfde buschauffeurs en trambestuurders.

Klachten die gaan over zeurderige chauffeurs die gepast geld eisen, of die haltes overslaan of roekeloos rijden enz…

30 klachten per dag, dat is op jaarbasis een ontstellend groot aantal ontevreden klanten, voor snelle rekenaars is dat 10950 klachten op een totaal van 27 494.

Klantvriendelijkheid bij elke administratie is heel voornaam. Zeker voor De Lijn die op jaarbasis 800 miljoen euro krijgt van de Vlaamse belastingbetaler.

Op een totale Vlaamse Begroting van 23 mijljard euro kan dat bedrag tellen. De Vlaamse belastingbetaler mag voor die 800 miljoen euro service verwachten. Bovendien is dat ook de enige manier een volwaardig alternatief te worden voor koning auto en zo bij te dragen aan het oplossen van het mobiliteitsvraagstuk.

De passagier – belastingbetaler heeft recht op een correcte service. Daarover bestaan vandaag heel veel klachten. Wat gaat de Vlaamse Regering hier tegen doen?

Minister van Mobiliteit Hilde Crevits antwoordt kort:
Er is een constante qua aantal klachten over de jaren heen, waarvan steeds een 40% over de klantvriendelijkheid van de chauffeurs.

Buschauffeur zijn is een taak die een zekere polyvalente verreist.

Het is evident dat de klachten rond ‘de service’ van het personeel kort worden opgevolgd.

Vanaf september zal er een nieuwe opleiding voor chauffeurs worden aangeboden die aandacht besteed aan het rijgedrag en de klantvriendelijkheid.

En er zal gewerkt worden aan een nauwkeurigere registratie en een zorgvuldigere opvolging van de klachten in de komende jaren.