Open Vld onderneemt actie tegen het wijzigen van de renovatiepremie

03/12/2009 - Door de recente beslissing om het bestaande systeem van de renovatiepremie te wijzigen treft de Vlaamse regering tal van verbouwers in Vlaanderen recht in hun portefeuille. 

Nogal wat Vlamingen hadden hun verbouwingsdossier voorbereid en opgestart met het bestaande systeem in het achterhoofd. Door deze wijziging op een (te) korte termijn door te voeren zien vele Vlamingen zich dan ook geplaatst voor een onverwachte financiële opdoffer. Open Vld heeft hier in het verleden reeds op gewezen én voor gewaarschuwd. Daarom onderneemt Open Vld actie!

Toen bevoegd minister Van den Bossche enkele weken geleden communiceerde over de aanpassingen van de renovatiepremie die ze zou doorvoeren, ondervroeg Open Vld de minister over deze plannen. Vooral de woordkeuze van de minister daarbij schoot de liberalen in het verkeerde keelgat. Volkomen onterecht had de minister het over het uitzuiveren van de bestaande renovatiepremie. Daarbij had ze het over “luxewerken” die uit het systeem moesten geweerd worden. Zo verwees de minister naar het plaatsen van parket- en marmervloeren, terwijl dit niet eens in de reglementering was vervat. Zelfs coalitiepartner CD&V moest de minister ter zake terechtwijzen. De woordkeuze van de minister was dan ook volledig naast de kwestie, volkomen onterecht en nodeloze stemmingmakerij.

Pervers rookgordijn

In de daaropvolgende weken bleef de minister evenwel op eenzelfde manier communiceren. Zowel Vlaamse verbouwers als professionelen uit de bouwsector reageerden negatief op de hervorming van de renovatiepremie. De minister bleef daarop reageren met dezelfde woordkeuze als voorheen. Nog steeds heeft ze het over “luxewerken” die weggezuiverd worden. Terwijl het gewoon gaat om een echte besparing op de kap van de Vlaming die zijn woning wil verbouwen en die dit zonder deze premie niet kan betalen. Dit pervers rookgordijn moet echt weggeblazen worden. Geen luxe die geschrapt wordt, geen efficiëntiewinsten die nagestreefd worden, wel regelrechte besparingen in het hart van een economische sector met grote toegevoegde waarde voor de hele economie !

Dubbel prijs

Bovendien is er ook de wijze waarop men deze wijzigingen doorvoert, nl. zonder een noemenswaardige overgangsperiode. Hierdoor komen heel wat verbouwers van de ene dag op de andere voor financiële problemen te staan. Ook de Vlaamse Ombudsdienst tikte de Vlaamse regering hierover op de vingers. Een dergelijke succesvolle maatregel wijzig je immers niet op een drafje. Evenwel besliste de Vlaamse regering anders, met alle gevolgen van dien. Het zijn alweer de werkende Vlamingen die het hardst getroffen worden. Eerst zien ze de jobkorting door hun neus geboord, nu krijgen ze van de Vlaamse regering een duurdere verbouwfactuur op hun bord. Het is duidelijk: de Vlaamse regering heeft zijn citroenen gevonden, nl. de werkende Vlamingen. Dat ze het dan ook met zoveel woorden zeggen!

Wat doet Open Vld hiertegen

Open Vld wenst een overgangsperiode tot 1 maart 2010 in te voeren. In deze overgangsperiode blijft het oude stelsel van kracht. Op die manier kunnen mensen die hun renovatieplannen hadden voorzien op basis van het oude stelsel, toch nog uitvoering geven aan hun plannen.

De keuze voor de datum van 1 maart 2010 is ingegeven door verschillende motieven:
  • zo is er een realistische termijn om werken te plannen én uitgevoerd te krijgen, rekening houdend met de gemiddelde wachttijden in functie van de orderboeken van aannemers;
  • de komende feestperiode zal evenzeer leiden tot uitstel van uitvoering van bepaalde werken, hetgeen door de overgangstermijn tot 1 maart 2010 kan opgevangen worden;
  • deze overgangsperiode biedt aan gezinnen die hun bestelbon reeds voor 29 oktober 2009 hadden ingevuld maar nog steeds wachten op de uitvoering van de werken, de kans om in alle rust de werken te laten uitvoeren en tijdig hun aanvraag volgens de geldende procedure in te dienen.

Tevens wenst Open Vld een bijkomende overgangsbepaling voor bepaalde werken. Het gaat hierbij om aanvragen die betrekking hebben op werken uit minstens 3 van de betoelaagbare rubrieken en waarvan de totale kostprijs van alle werken samen minder dan 10.000 euro, excl. BTW bedraagt. Tot 1 maart 2010 kunnen aldus gezinnen die meerdere, kleinere werken gepland hadden, tijdelijk ook aanspraak maken op een renovatiepremie. Deze tijdelijke en specifieke overgangsmaatregel wordt trouwens ook door de Gezinsbond gesteund.

Hoe zal Open Vld dit proberen te bereiken

De Open Vld fractie in het Vlaams Parlement zal een amendement op het Programmadecreet bij de begroting 2010 indienen. In dit amendement zal de overgangsperiode tot 1 maart 2010 opgenomen zijn. Het is dan aan CD&V, SP.a en N-VA om kleur te bekennen: als ze dit niet goedkeuren, is het duidelijk dat een regering zonder Open Vld enkel in staat is om Vlamingen te treffen in hun portefeuille en dit op een onrechtvaardige manier.

Meest Recente Posts

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.