Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

dinsdag 10 november 2009

Zonnepanelen tennishal Lanaken officieel in gebruik genomen

10/11/2009 - Lanaken trekt de kaart van de groene stroom. | In Lanaken werden 670m² zonnepanelen in gebruik genomen. Met deze investering wordt een hoeveelheid groene stroom opgewekt die tegemoet komt aan de stroombehoefte van 11 huishoudens op jaarbasis. Meteen is dit het orgelpunt van een duurzame investering in energievoorziening in de tennishal. In 2009 werd ook de binnenverlichting van de tennishal vervangen door energiezuinige verlichting.

Re-lighting

Uit een studie bleek dat de verlichting in de tennishal verre van ideaal was en zeker niet energievriendelijk. Hierop besloot het gemeentebestuur de verlichting aan te passen: meer efficiënte lampen en armaturen leverden niet alleen een betere belichting op, het zorgt ook voor een lager kostenplaatje qua energieverbruik. Bovendien kreeg de gemeente Lanaken voor dit ‘re-lighting’ dossier een Greenlight-certificaat. Greenlight is een programma van de Europese Commissie waarin instellingen zich verbinden om oude verlichting te vervangen door energiezuinigere lampen en armaturen. Daarbij moet de investering zichzelf terug verdienen en de lichtkwaliteit minstens even goed blijven of zelfs verbeteren.

Een stap verder: zonnepanelen

Schepen Roland Baldewijns: “We zijn echter nog een stap verder gegaan. Na de herziening van de verlichting in de hal hebben we ook besloten om te investeren in zonnepanelen om aan de energiebehoefte van de tennishal te voorzien. Hiermee trekt het gemeentebestuur de kaart van de groene stroom en willen we ook een voorbeeld stellen. Iedereen heeft de mond vol van zuinig omgaan met energie. Wij wilden als gemeentebestuur dan ook niet achterblijven.”

Het dak van de tennishal te Lanaken is gerenoveerd met hittereflecterende witte dakbanen. De hittestralingen worden weerkaatst waardoor thermische schommelingen op het dak verminderen en de binnentemperatuur van het gebouw comfortabeler doet aanvoelen. In totaal werden 310 modules geplaatst die voor een verwachte opbrengst van 31.750 kWh. per jaar zullen zorgen.

De overcapaciteit van opgewekte stroom zal aangewend worden om ook het nabij gelegen Cultureel Centrum van stroom te voorzien” .