Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

zaterdag 30 mei 2009

Open Vld wil meer, beter en veiliger sporten

30/05/2009 - Hoewel de bijnaam 'hel van Staaien' anders doet vermoeden, is sport in Limburg een echt feest. Onze provincie is het sportseizoen op alle terreinen doorgekomen zonder incidenten. 

Geen vechtpartijen, geen hooliganisme,... Lijsttrekker Marino Keulen en Europees kandidaat en STVV-voorzitter Roland Duchâtelet zetten de Open Vld-actiepunten voor het sportbeleid in de verf tijdens een bezoek aan het stadion van Sint-Truiden.

Limburg is een sportprovincie. Wij hebben op elk vlak tal van coryfeeën en trofeeën. Toppers als Kim Clijsters, Stefan Everts, Marc Wauters, Ludo Philippaerts, Marleen Renders, Tia Hellebaut, Eric Gerets, Wendy Jans en talenten als Lianne Tan en Luca Brecel stimuleren het actief sporten en zorgen voor steeds meer leden bij diverse sportclubs.

In het volleybal won Noliko Maaseik de dubbel, landskampioen en beker, in het voetbal werd KRC Genk bekerwinnaar en STVV kampioen, Tongeren werd landskampioen in de handbalcompetitie en Basketbal Club Bree werd kampioen in 2de nationale. Ook in ploegsporten hoeft Limburg echt niet onder te doen voor andere provincies. Integendeel, wij hebben een thuisreputatie die andere ploegen doet bibberen.

Als Limburgers mogen terecht fier en trots zijn dat ondanks bijnamen als "de hel van Staaien" we het sportseizoen zijn doorgekomen zonder incidenten. Geen vechtpartijen, geen hooliganisme, in Limburg is sport nog een feest.

Open VLD wil op dit elan voortgaan en niet op zijn lauweren rusten, er moeten nog een aantal bruggen genomen worden. Zo streeft onze partij naar een kwaliteitsvolle en professionele werking van de clubs. Om zoveel mogelijk mensen aan te zetten tot sporten voorziet Open VLD in een pool van trainers die ter beschikking worden gesteld van scholen. De inspanningen op het vlak van topsport worden opgedreven en topsporters moeten een eenvormig sociaal en fiscaal statuut krijgen. Wij pleiten voor een heropwaardering van het circuit in Zolder waar niet alleen gemotoriseerde activiteiten, maar ook wielertoeristen toegang tot het circuit hebben voor trainingsdoeleinden en waar een kenniscluster kan ontstaan rond cleantech en alles wat met gemotoriseerde sporten te maken heeft.

Er moeten blijvende stimuli komen ter bevordering van de samenwerkingsverbanden tussen sportclubs, scholen en gemeenten om sportinfrasructuren ter beschikking te stellen.

Open Vld wil absoluut instappen in de promotie van Limburg als internationaal trainingscentrum voor ploegen die deelnemen aan de Olympische spelen in Londen in 2012.

Sporten is ook gezond! In de strijd tegen overgewicht en obesitas is sporten een adequaat middel "Zo veel mogelijk, zo regelmatig mogelijk!". Het beleid moet niet alleen toespitsen op de jeugdwerking en de begeleiding van topsporters, maar ook oog hebben voor de ouderen binnen onze provincie. "Blijf Jong", een actie van jaren geleden, is met het oog op de toenemende vergrijzing opnieuw hot.

Open Vld wil:
  • Uitgebreide trainigsfaciliteiten voor onze talenten waarbij ook scholen na de lesuren hun infrastructuur ter beschikking stellen van clubs en individueel talent
  • Kwaliteitsvolle en professionele werking en begeleiding van de clubs met ondermeer een pool van professionele trainers die ter beschikking staan van talent
  • Een eenvormig sociaal en fiscaal statuut voor topsporters
  • Heropwaardering van het Circuit van Zolder als internationale draaischijf én kenniscentrum voor gemotoriseerde en andere sporten
  • Promotie van Limburg als ideaal trainingscentrum voor internationale equipes
  • Sportpromotie in de strijd tegen obesitas en overgewicht
  • Sport als middel om lang actief en gezond te blijven