Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

donderdag 28 mei 2009

Open Vld Limburg gaat voor leefbare steden

28/05/2009 - Hoewel we met Tongeren de oudste stad van het land op ons grondgebied hebben, is Limburg één van de minst verstedelijkte provincies. 

De twee centrumsteden Hasselt en Genk en de andere Limburgse steden en grotere gemeenten zijn nog gemoedelijke plaatsen om te wonen en leven. Limburg heeft leefbare steden. Dat wil Open Vld Limburg zo houden.

Als minister van Stedenbeleid heeft Marino Keulen de voorbije jaren heel wat projecten in Vlaanderen ondersteund. Via het Stedenfonds (alleen al in 2009 124 miljoen euro) en de stadsvernieuwingsprojecten (nog eens 50 miljoen euro) verdwijnen stelselmatig stadskankers in de Vlaamse steden. Minister Keulen: "Als het goed gaat met de steden, gaat het goed met Vlaanderen. Dat is de voorbije jaren mijn motto geweest als eerste minister van Stedenbeleid. We hebben de Vlaamse steden opnieuw aantrekkelijk gemaakt met projecten van stadsvernieuwing, met het aanpakken van verkrotting, met de renovatiepremie, met de herwaardering van leegstaande bedrijventerreinen."

Ook talrijke projecten in Limburg konden rekenen op de steun van de Vlaamse overheid. Denken we maar aan de Blauwe Boulevard in Hasselt waarbij de kanaalkom wordt omgetoverd tot een Blauwe Boulevard met nieuwe woningen, winkels, kantoren en diensten. Of C-mine, het project dat de mijnsite in Winterslag (Genk) een nieuwe, veelbelovende toekomst geeft met het behoud van het industrieel mijnerfgoed.

Ook heel wat recente projecten in Tongeren zijn gerealiseerd met steun van de Vlaamse overheid. Tongeren heeft een belangrijke centrumfunctie in de regio en heeft volgens burgemeester Carmen Willems nog absoluut de ambitie om verder te groeien, ook wat industrieterreinen betreft.

Om de Open Vld-programmapunten toe te lichten, brachten lijsttrekker Marino Keulen, Carmen Willems en Laurence Libert een bezoek aan het bedrijf Metrotile Europe NV, producent van metalen dakpanelen, gelegen op het industrieterrein Tongeren-Oost. Dit industrieterrein is dankzij zijn gunstige ligging nabij de autosnelwegen E313/E314 en de uitstekende uitrusting aantrekkelijk voor investeerders. Het industrieterrein werd recent uitgebreid met 40 hectare waarvan 29 hectare effectieve bedrijfsruimte. Het stadsbestuur heeft bewust gekozen voor bedrijven in de logistieke of niet-vervuilende sectoren die passen in het groene karakter van de stad. Deze uitbreiding zorgt ook voor een 250-tal nieuwe tewerkstellingen. Maar op korte termijn dreigt opnieuw ruimtegebrek. Gezien de goede ligging van Tongeren en de uitgesproken specialisatie in vervoer- en distributieactiviteiten mag ruimtegebrek deze excellente positie niet hypothekeren. Voor het stadsbestuur is een nieuwe uitbreiding van het industrieterrein een absolute beleidsprioriteit, zodat Tongeren nog meer zijn troeven kan uitspelen.

Open Vld Limburg pleit voor:
  • Leefbare Limburgse steden waar mensen zich thuis voelen;
  • Verder investeren in het verfraaien van onze Limburgse steden;
  • Aandacht voor de functie van de stad als motor van economische welvaart;
  • Voorzien van voldoende bedrijventerreinen, zodat steden hun logistieke en andere troeven maximaal kunnen aanwenden.