Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

dinsdag 19 mei 2009

Limburg Landbouw, fruit en toerisme = Haspengou(w)d

19/05/2009 - Kenmerkend voor het Limburgse platteland is de fruitteelt. De omzet van de Limburgse fruitsector bedraagt ca. 300 miljoen €. Maar de fruitteelt heeft ook enorme uitdagingen, namelijk de voortdurende nood aan nieuwe ideeën, vernieuwingen inzake assortiment, teeltechnieken en rassenkeuze. 

Tijdens een bezoek aan fruitteler Eric Jansen in Borgloon stelden Open Vld-lijsttrekker Marino Keulen, lijstduwer bij de opvolgers Patrick Dewael en kandidaten Igor Philtjens, Sevim Murat, Bruno Steegen en Eric Awouters enkele maatregelen voor.

De landbouwsector is een volwaardige economische sector die een specifieke ondersteuning verdient. Er wordt werk gemaakt van een verregaande professionalisering. De administratieve overlast wordt afgebouwd.

De landbouwsector heeft linken met verschillende sectoren. Landbouw biedt mogelijkheden m.b.t. de opwekking van bio-energie en heeft eveneens overlappingen in de toeristische sector (hoevetoerisme), de sportwereld (paardenhouderij) en heeft een maatschappelijk belang (zorgboerderijen). Ook komt vaak een overlapping met natuurgebied voor. Het is dus zeer belangrijk een duidelijke ruimtelijke visie te definiëren. De Vlaamse Regering heeft reeds veel werk geleverd inzake de herbevestiging van agrarisch gebied, en dit telkens met de nodige aandacht voor de verzuchtingen van landbouwers. Open Vld is van mening dat dit proces nauwkeurig dient verder gezet te worden in de toekomst.

Kenmerkend voor het Limburgse platteland is de fruitteelt. Drie vierden van de Belgische fruitproductie situeert zich in Limburg! De sector staat voor ruim 4.000 directe arbeidsplaatsen, en daarbuiten nog eens ca. 1.000 arbeidsplaatsen in aanverwante activiteiten. De omzet van de Limburgse fruitsector bedraagt ca. 300 miljoen €. Maar de fruitteelt heeft ook enorme uitdagingen, namelijk de voortdurende nood aan nieuwe ideeën, vernieuwingen inzake assortiment, teeltechnieken en rassenkeuze. Open Vld Limburg vraagt de volgende Vlaamse regering en het provinciebestuur om het praktijkgerichte wetenschappelijk onderzoek in de fruitteelt te blijven ondersteunen. Het Proefcentrum Fruitteelt (PC Fruit) is een goed voorbeeld van onderzoek op hoog niveau.

Bekroonde televisieseries als "Katarakt" en "De Smaak van De Keyser" toonden de pracht van het Zuid-Limburgse Haspengouw en zetten Hasselt als hoofdstad op de toeristische kaart. Maar Open Vld Limburg wil nog meer toeristen laten genieten van al het moois dat onze provincie te bieden heeft en het groene karakter van de provincie benadrukken.

Limburg is en blijft ook in de toekomst een toeristische trekpleister. Met 3.700 km fietsroutes, talrijke wandelroutes, auto- en motoroutes en meer dan 500 km ruiterroutes is Limburg de place to be als het op ontspannen aankomt. Sinds 2006 zien we meer toeristen dan Limburgers in onze provincie. In 2007 mocht Limburg bijna 1,1miljoen gasten ontvangen uit maar liefst 128 landen.

Tijdens een bezoek aan fruitteler Eric Jansen in Borgloon stelden Open Vld-lijsttrekker Marino Keulen, lijstduwer bij de opvolgers Patrick Dewael en kandidaten Igor Philtjens, Sevim Murat, Bruno Steegen en Eric Awouters volgende maatregelen voor:
  • Aandacht voor de verzuchtingen van de landbouwers inzake ruimtelijke afbakeningen
  • Blijvende investeringen in wetenschappelijke ondersteuning van de fruitteelt.
  • Diversificatie in land- en tuinbouw door diversificatie in teelten en door uitbouw van (hoeve)toerisme en streekproducten