Limburg als proeftuin voor Groene Energie

07/05/2009 - De zoektocht naar alternatieve energiebronnen en een groenere economie komt wereldwijd op gang. Limburg moet hierin voor Open Vld een voortrekker worden. 

Daarom stelt lijsttrekker Marino Keulen voor om in de groenste provincie van Vlaanderen, ondersteund door de hogescholen en universiteit, voluit te gaan voor experimenten met alternatieve energiebronnen. Concreet denkt Open Vld aan populierenaanplantingen om bio-ethanol te produceren en aan het stimuleren van het gebruik van biogasinstallaties door de aanplant van energiebossen. "Investeren in een groene energie en economie levert bovendien nieuwe jobs op", zegt Marino Keulen.

Vorige zomer werden we allemaal hard met onze neus op de feiten gedrukt. De brandstofprijzen swingden de pan uit. Er werden recordprijzen tot 150 dollar betaald voor een vat ruwe olie. Gelukkig zijn de prijzen terug gezakt naar een normaal peil. Maar, moeten we niet waakzaam blijven? Ons voorbereiden op de dag dat de olie echt onbetaalbaar wordt?

In Limburg wordt een groot project opgezet om de naaldbossen, destijds onder meer aangeplant als stuthout voor de steenkoolmijnen, te vervangen door loofbomen. Bosomvorming vermindert de verzuring van de bodem en zorgt voor een grotere biodiversiteit. Limburg een schone, groene provincie!

Om ons te wapenen voor de toekomst is het belangrijk nu in te spelen op lopend onderzoek. Het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen streeft naar 10.000 ha extra bosaanplanting. Limburg heeft een areaal van 5.500 ha populierenaanplantingen, ca. 50.000 ha bos en honderden hectaren militaire oefenterreinen.

Populieren- en energiebossen op militaire domeinen

"Open Vld wil dat Limburg actief meewerkt aan onderzoek naar alternatieve energiebronnen", aldus Marino Keulen. "Mee op de kar springen betekent immers straks meegenieten van de opbrengsten."

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIBT) experimenteert met populieren voor de productie van bio-ethanol. Een schone brandstof die mits kleine ingrepen, de huidige benzine en diesel gemakkelijk kan vervangen. Als het project aanslaat, vloeien er ongetwijfeld nieuwe jobs uit voort. "Iemand moet de bomen planten, iemand moet het bos beheren, iemand moet de bio-ethanol ‘oogsten', iemand moet de brandstof verwerken en verkopen" verduidelijkt Keulen.

In Brazilië is ethanol al geruime tijd ingeburgerd als brandstof voor auto's. Daar wordt ethanol uit suikerriet gewonnen. Dit was en is onder meer één van de bedreigingen in de akkerbouw met negatieve impact op de voedselprijzen. Het ethanol-populierenproject neemt geen plaats in van voedingsgewassen. Bestaande aanplantingen kunnen immers vervangen worden als proeftuin of als aanplant. Delen van militaire terreinen kunnen beplant worden met populierenbossen. Verschillende vliegen in één klap; meer CO2 zuiverende kracht door meer bossen, minder bodemverzuring en productie van schone brandstof.

Energiebossen en bio-gasinstallaties ondersteunen

Meer en meer bio-gasinstallaties worden in gebruik genomen. "Natte" biomassa en afval zoals mest en groente-, fruit- en tuinafval (GFT) kunnen door bacteriën in een zuurstofloze omgeving en lage temperaturen worden omgezet in biogas. Vakantiepark Molenheide in Houthalen-Helchteren is een voorloper op dit vlak inzake ‘industriële toepassing'. Een oplossing voor het mestprobleem!

Maar ook houtverbranding is bio-energie en krijgt meer en meer aandacht. Bomen halen CO2 uit de lucht, als ze verbrand worden geven ze dezelfde hoeveelheid CO2 terug; een nuloperatie dus in tegenstelling tot olie uit de ondergrond die enkel CO2 afgeeft. En, bomen zijn vervangbaar, olie uit de grond niet.

Aanplantingen van energiebossen om de bio-gasinstallaties of de houtkachels te bevoorraden kunnen in het bosomvormingsproject opgenomen worden en, opnieuw, op de uitgestrekte militaire terreinen.

Elektriciteit uit bomen

Wetenschappers hebben ontdekt dat er een zwakke stroom door bomen gaat. Die stroom is zwakker of sterker naarmate het verschil in zuurtegraad tussen boom en grond kleiner of groter wordt. Men experimenteert al met bosbrandalarmsystemen rechtstreeks op bomen aan te sluiten zonder bijkomende energiebron. Wie weet welke toekomst hier nog verscholen ligt?!

Limburg moet actief meewerken in onderzoek naar groene energiebronnen. Investeren in wetenschappelijk onderzoek is belangrijk, zeker als onderzoek straks leidt tot bruikbare toepassingen. Onze hoge scholen en universiteit kunnen hierin een voortrekkersrol nemen. Dit genereert investeringen, brengt tewerkstelling mee, kortom biedt een nieuwe toekomst. Dé groene provincie bij uitstek wordt zo nog groener en misschien worden we wel opnieuw, na de steenkool, de energieleverancier van Vlaanderen.

Meest Recente Posts

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.