Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

vrijdag 29 mei 2009

4,3 miljoen euro voor lokale woonprojecten

29/05/2009 - Bij ministerieel besluit van 29 mei 2009 heeft Vlaams minister van Wonen Marino Keulen verschillende projecten voor lokaal woonbeleid gesubsidieerd. 

Het besluit ondersteunt de geselecteerde projecten van de open oproep die eerder dit jaar werd gelanceerd. Bij deze projecten neemt de gemeente de regie in handen en de lokale woonactoren overleggen met elkaar en werken samen. De 10 goedgekeurde projecten zullen een subsidie ontvangen tussen 248.672,78 euro en 561.079,00 euro.

De Vlaamse Wooncode heeft ervoor gezorgd dat de gemeenten een aantal belangrijke uitvoerende taken vervullen in het woonbeleid.

In opdracht van Minister Keulen werd door het Steunpunt Ruimte en Wonen een onderzoek gevoerd naar de praktijk van het lokaal woonbeleid in de Vlaamse gemeenten. Uit dit onderzoek bleek dat een woonbeleid met inbreng van de lokale woonactoren, en onder de regie van de gemeente, meestal nog niet of onvoldoende aan de orde is.

Het onderzoeksrapport concludeert dat het eerder door minister Keulen ontwikkelde subsidiekader voor projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid inspeelt op deze leemte. Op basis van dit subsidiekader werd de open oproep uitgeschreven en werden de ingediende projecten op grond van objectieve criteria beoordeeld.

De inschrijvingen moesten gaan over projecten met een werkingsgebied van minstens twee gemeenten. Zo wordt prioriteit gegeven aan het stimuleren van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden om vooral de kleinere gemeenten te stimuleren een volwaardig lokaal woonbeleid te ontwikkelen.

Daarnaast dienen de projecten bij te dragen aan het ontwikkelen van een gemeentelijke beleidsvisie op het vlak van wonen, het organiseren van lokaal woonoverleg, het uitbouwen van klantgerichte dienstverlening aan de burger en het verbeteren van de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving.

De volgende projecten werden goedgekeurd:


ProjectBetrokken gemeentenVlaamse subsidie
Woondienst Regio RoeselareArdooie, Hooglede, Moorslede, Lichtervelde, Roeselare, Staden558.294,00
Wonen in Gistel, Ichtegem en OudenburgGistel, Ichtegem, Oudenburg380.408,75
Intergemeentelijke Samenwerking Wonen "Heuvelland-Poperinge-Vleteren"Heuvelland, Poperingen, Vleteren411.050,00
Woonbeleid Regio IzegemIzegem, Ingelmunster, Ledegem, Oostrozebeke, Wielsbeke499.869,23
Intergemeentelijke samenwerking: "Kwalitief wonen in de grensstreek"Menen, Wervik, Mesen248.672,78
Wooncentrum MeetjeslandAalter, Assenede, Eeklo, Kaprijke, Knesselare, Maldegem, Sint-Laureins, Waarschoot, Zomergem534.770,00
Intergemeentelijke samenwerking wonen Blankenberge, De Haan, ZuienkerkeBlankenberge, De Haan, Zuienkerke364.628,75
Lokaal Woonbeleid GAOZGenk, As, Opglabbeek, Zutendaal375.267,15
Wonen in Beringen-Ham-TessenderloBeringen, Ham, Tessenderlo414.675,91
Interlokale vereniging ter ondersteuning van projecten inzake lokaal woonbeleid- Haspengouw.Bilzen, Borgloon, Gingelom, Heers, Kortessem, Riemst, Voeren, Wellen561.079,00