Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

zondag 12 april 2009

Vlaamse renovatiepremie overdonderend succes

12/04/2009 - De Vlaamse renovatiepremie blijkt bijna twee jaar na de invoering een overdonderend succes. Eind maart was het aantal aanvragen al gestegen tot 44.565 of 50 procent meer dan in september 2008. 

Dat blijkt uit een tussentijds rapport over de renovatiepremie, zo staat in de krant De Morgen. Minister Keulen reageert tevreden: "uit het succes blijkt dat de maatregel doel treft, namelijk de algemene woonkwaliteit verbeteren."

De renovatiepremie wordt met een sneltreinvaart steeds populairder in Vlaanderen. In september vorig jaar hadden in totaal 29.875 verbouwers een aanvraag ingediend voor de gegeerde premie. Eind vorige maand waren er dat al 44.565. In zes maanden tijd betekent dat dus een stijging met 50 procent. Dik 70 procent van de aanvragen krijgt een fiat van de Vlaamse administratie.

Gemiddeld dienen de Vlamingen een renovatiepremie in voor een bedrag van 27.554 euro, daarvan krijgen ze 6.292 terug. Vooral voor buitenschrijnwerk (60%), dakwerken (54%) en sanitair (42%) vragen de Vlamingen compensaties aan.

Meer dan 80 procent van de aanvragers woont samen. Eenoudergezinnen zorgen slechts voor 3,2 procent van alle aanvragen, alleenstaanden zonder kinderen nemen 15,6 procent voor hun rekening. Die discrepantie tussen samenwonenden en alleenstaanden is niet verwonderlijk, ze weerspiegelt de verhoudingen op de woningmarkt. Slechts 5,5 procent van de Vlaamse eenoudergezinnen bezit een eigen woning.

Verrassend genoeg zijn 45 procent van de aanvragers ouder dan 45 jaar; 14 procent van de mensen die hopen op een renovatiepremie zijn zelfs ouder dan 65. Jonge eigenaars (tussen 17 en 35) maken 31 procent uit van de aanvragers.

Nochtans was de premie vooral bedoeld om starters een duwtje in de rug te geven bij de aankoop van hun eerste, eigen stek en werd ze meermaals aangeprezen als hét middel tegen de stadsvlucht van jonge gezinnen. Vlaams minister van Wonen Marino Keulen (Open Vld) vindt echter niet dat de premie haar doel voorbijschiet. "Wij wilden niet alleen jonge mensen aan een woning helpen, maar de algemene woonkwaliteit verbeteren. Het is ook logisch dat ouderen hun woning renoveren. Vaak hebben zij hun hypothecaire lening helemaal afbetaald, waardoor er geld vrijkomt voor verbeteringen aan hun huis."

In de beginperiode van de premie werden er opvallend veel beroepen ingediend tegen de procedure. De betrokken diensten waren zo overdonderd door de lawine aan aanvragen dat ze de dossiers niet op tijd konden verwerken. Meer dan 700 van de 1.309 beroepen werden uiteindelijk ontvankelijk verklaard, al die mensen ontvingen dus een premie.

Het reglement van de premie werd intussen uitgebreid, waardoor ook een tweede woning in aanmerking komt voor een renovatiepremie. Een andere aanpassing moet ervoor zorgen dat eigenaars van koten of kleine appartementen geen misbruik kunnen maken van de premie. Door die aanpassingen rekent de studie in de toekomst op 18.500 extra aanvragen per jaar.

Meer info: www.bouwenenwonen.be

Door Tine Peeters
Bron: De Morgen, 10-04-2009