Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

vrijdag 20 maart 2009

Uitbouw Wooninspectie loont in strijd tegen huisjesmelkerij

20/03/2009 - Het aantal gevallen van huisjesmelkerij in Vlaanderen is vorig jaar bijna verdubbeld: van 757 processen-verbaal in 2007 naar 1.462 tijdens de eerste negen maanden van 2008. Dat blijkt uit het zevende jaarrapport van de Wooninspectie.

De Wooninspectie verbaliseerde vorig jaar 1.462 woonentiteiten. Dat zijn plaatsen waar één huishouden woont. Het ging om 731 kamers, 594 studio's en appartementen, en 137 woningen. Het jaar voordien waren dat 757 woonentiteiten. Gevaar op elektrocutie blijft het grootste probleem. In zes op tien woonidentiteiten maakten de inspecteurs hiervoor een pv op. Ook vochtproblemen (drie op tien woonentiteiten) blijven hoog scoren. Daarnaast zijn brandgevaar, sanitair, verlichting en verluchting vaak voorkomende problemen.

178 in Limburg

In Limburg werden vorig jaar bij 50 acties in Limburg processen-verbaal opgemaakt voor 178 woonentiteiten. Drie gemeenten steken er erg boven uit: Heusden-Zolder (48), Bilzen (34) en Sint-Truiden (23). De andere processen-verbaal werden opgesteld in Wellen (12), Tongeren (11), Maaseik (8), Beringen (6), Bree (5), Zonhoven (5), Riemst (4), Gingelom (4), Borgloon (4) en Maasmechelen (3). In Lommel, Hasselt, Diepenbeek en Alken ging het telkens om twee pv's, in Nieuwerkerken, Genk en Kortessem om één vaststelling.

"Betere werking"

"De toename is vooral het gevolg van de doeltreffendere werking van de Wooninspectie", meent Vlaams minister van Wonen Marino Keulen (Open Vld). "Het personeel dat de afgelopen jaren is aangeworven, is nu volledig operationeel, en dat merk je aan de cijfers."

De stijging van de huisjesmelkerij was het sterkst in Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. In grote steden als Gent en Antwerpen is er geen echte toename. De inspectie controleerde in 2008 in eenderde van de Vlaamse gemeenten en stelt vast dat vooral op het platteland meer geverbaliseerd werd.

Herstelvordering

De Wooninspectie verbaliseerde vorig jaar 384 verhuurders. 44 huisjesmelkers werden veroordeeld, onder wie één in Limburg.

Uit het rapport blijkt ook dat de Wooninspectie tevreden is over de herstelvordering. Dat is de nieuwe regeling waardoor de rechter het herstel van de woning kan verplichten. "Vaak is het net dat duwtje in de rug dat de verhuurders nodig hebben om de woning op te knappen.", klinkt het.

Folders

Minister Keulen maakte gisteren ook bekend dat de Wooninspectie folders met de nodige informatie en telefoonnummers zal geven aan bewoners van gecontroleerde panden. De brochure bestaat in 16 talen, onder andere in het Russisch, Albanees, Arabisch, Chinees, Servo-Kroatisch, Spaans en het Turks.

Yves LAMBRIX
Bron: Het Belang van Limburg
www.hbvl.be