Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

maandag 9 februari 2009

25.000ste renovatiepremie uitgekeerd: Koppel uit Hasselt ontvangt 9.450 euro

09/02/2009 - Vlaams minister van Wonen Marino Keulen heeft zopas een bezoek gebracht aan de familie Bielen-Rens uit Hasselt. Zij hebben zopas de 25.000ste renovatiepremie ontvangen nadat ze hun woning grondig hebben opgeknapt. Voor de minister een mooie gelegenheid om de Vlaamse steunmaatregel nog eens in de kijker te plaatsen. Voor 2009 is 80 miljoen euro vrijgemaakt.

Robin en Isabelle hebben vijf jaar geleden hun woning gekocht voor zo'n 145.000 euro. "In totaal hebben we voor ongeveer 50.000 euro verbouwd", zegt Isabelle. Het Hasseltse koppel is drie jaar met de verbouwingen bezig geweest. "We hebben muren uitgebroken en gepleisterd, nieuwe verwarming en elektriciteit gelegd en een nieuwe keuken en badkamer geplaatst." Ze hebben voor zo'n 30.000 euro aan facturen ingediend en op basis daarvan een premie van 9.450 euro ontvangen. Daarmee willen ze de zolder isoleren en inrichten als slaapkamer.

Met de renovatiepremie ondersteunt minister Marino Keulen eigenaars-bewoners die een woning van minimaal 25 jaar oud renoveren. "Haast iedereen komt in aanmerking", verduidelijkt Marino Keulen. "Vooral voor jonge mensen betekent dit een kans om hun eigendomsdroom te kunnen realiseren. Men koopt een woning, knapt die op met geld van de renovatiepremie en kan zo makkelijker een eigen woning verwerven. Het maatschappelijk voordeel is bovendien dat oudere woningen worden opgeknapt en opnieuw een zinvolle bestemming krijgen", aldus de minister.

Wervelwind

Om in aanmerking te komen voor de renovatiepremie, moet een minimum investering gebeuren van 10.000 euro. De premie bedraagt 30% van de kost, met een maximum van 10.000 euro. De Vlaamse renovatiepremie is in maart 2007 in voege getreden en raast als een wervelwind. In totaal hebben sinds de invoering al 39.128 mensen de hulp van overheid ingeroepen bij de verbouwing van hun woning. Daarvan zijn 25.000 aanvragen goedgekeurd en uitbetaald.

Omvangrijk en structureel

De gemiddelde renovatiekost bedraagt ongeveer 23.000 euro. Dit betekent dat de renovaties omvangrijk en structureel zijn. De meest voorkomende werken zijn renovatie van het buitenschrijnwerk, dakwerken, sanitair, centrale verwarming en gevelwerken. Op budgettair vlak wordt bijna 40 percent van de middelen besteed aan dakwerken (19%) en buitenschrijnwerk (20%). "Dergelijke grote werken wijzen op een structurele verbetering van de woning", zegt minister Keulen. "Niet enkel de kwaliteit verbetert daardoor, maar de woningen worden ook energiezuiniger, het bewijs dat de renovatiepremie in staat is de kwaliteit van het patrimonium daadwerkelijk op te krikken."

Een andere vaststelling is dat de meeste werken uitgevoerd worden door geregistreerde aannemers. Slechts 9% van de factuurbedragen omvat aangekochte materialen waarbij de eigenaar dan zelf instaat voor de uitvoering. "Dit ontkracht de stelling dat de renovatiepremie zwartwerk zou aanmoedigen", aldus Keulen. Posten die veelal zelf worden uitgevoerd zijn vloerwerken en elektriciteitswerken.

Klik hier om de reportage van TV Limburg te bekijken.