Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

maandag 15 december 2008

15.000 nieuwe Vlamingen behalen inburgeringsattest

15/12/2008 - Dit jaar zijn in Vlaanderen en Brussel in totaal zowat 15.000 inburgeringscontracten afgesloten. Dat zijn er ruim 3.000 meer dan het jaar voordien, zo maakte Vlaams minster van Inburgering Marino Keulen zondag bekend op de tweede editie van de 'Dag van de Inburgeraar' in Hasselt. 

Op de 'dag van de Inburgeraar' worden nieuwe Vlamingen die een attest van inburgering hebben behaald, in de bloemetjes gezet voor de inspanningen die ze deden om zich te integreren.

De 'Dag van de Inburgeraar' werd in het leven geroepen als blijk van waardering van de Vlaamse samenleving voor het engagement van de nieuwe Vlamingen om zich in te burgeren. De nieuwe Vlamingen werden zondag niet alleen in Hasselt gehuldigd, maar ook in Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent en Leuven.

Nieuwkomers in Vlaanderen zijn verplicht om een inburgeringstraject te volgen. Dat bestaat uit lessen Nederlands, begeleiding bij het zoeken naar een job en een cursus Maatschappelijke Oriëntatie om inzicht te verkrijgen in onze waarden en normen.

In de top tien van de nationaliteiten van inburgeraars in Vlaanderen en Brussel staat Marokko op de eerste plaats met 14,6 procent, gevolgd door Turkije (8,7 procent) en Rusland (5,5 procent). Antwerpen is met in totaal 5.526 inburgeringscontracten de grootste 'inburgeringsprovincie, gevolgd door de provincie Limburg met 1.546 inburgeringscontracten en Brussel met 1.456 inburgeringscontracten. Zij vertegenwoordigen respectievelijk een aandeel van 44 en 14 procent van de instroom van nieuwe Vlamingen in het Vlaamse gewest.

Keulen kondigde zondag in Hasselt aan dat er vanaf 2009 een nieuwe leermethode voor inburgeraars zal gehanteerd worden wat de cursus Maatschappelijke Oriëntatie betreft. Daarvoor sloegen Uitgeverij Van In en filmproducent Ensemblage de handen in mekaar. Deze nieuwe cursus Maatschappelijke Oriëntatie geeft de inburgeraar nzicht in allerlei praktische zaken en leert hem of haar de waarden en normen die in Vlaanderen nodig zijn om het samenleven in diversiteit mogelijk te maken.

Bekijk hier meer sfeerbeelden van de Dag van de Inburgeraar in Hasselt.