Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

maandag 1 september 2008

Meer geld voor Vlaamse renovatiepremie

01/09/2008 - De Vlamingen doen massaal een beroep op de renovatiepremie. Minister van Wonen Marino Keulen trekt nog dit jaar 10 tot 20 miljoen euro extra uit om aan de vele aanvragen te kunnen voldoen.

De nieuwe renovatiepremie is pas in maart vorig jaar in voege getreden, maar raast ondertussen als een wervelwind. De premie bedraagt 30 procent van de renovatiekosten, met een maximum van 10.000 euro. Minister Keulen had een budget klaar om jaarlijks 12.000 renovatiepremies te kunnen uitbetalen, maar vorig jaar werd uiteindelijk afgeklokt op 16.485 goedgekeurde dossiers. "En ook dit jaar wijzen voorlopige cijfers erop dat we boven de 16.000 zullen uitkomen", zegt Marino Keulen.

Het voorziene budget van 50 miljoen zal daarom niet volstaan. De minister denkt tussen 10 tot 20 miljoen extra nodig te hebben.

Met de renovatiepremie wil de Vlaamse overheid eigenaars-bewoners ondersteunen die een woning van minimaal 25 jaar oud renoveren. Ook eigenaars die hun woning voor minimum 9 jaar verhuren aan een sociaal verhuurkantoor, kunnen een premie aanvragen.

De renovatiepremie boekt een dubbel succes: Zo worden kankerplekken in dorpskernen en stadscentra weggewerkt. De kwaliteit van de woningen verbetert zienderogen. Tien jaar geleden telde Vlaanderen nog 250.000 slechte woningen, nu nog 20.000 tot 25.000. Ten tweede is de renovatiepremie van groot belang voor jonge gezinnen, die ondanks de dure vastgoedprijzen toch hun eigendomsdroom realiseren door een oude woning op te knappen.

Minister Keulen garandeert dat de aanvragen volgens het huidige systeem tot eind 2009 gehonoreerd worden.

http://www.bouwenenwonen.be/