Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

vrijdag 29 augustus 2008

Keulen reikt diploma's uit in Gentse zomerschool

29/08/2008 - Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen steekt zijn enthousiasme voor de zomerscholen niet onder stoelen of banken. Nadat hij eerder al de kinderen in Maasmechelen, Liedekerke en Aalst een hart onder de riem ging steken, trok hij nu naar de kleine taalknobbels van Gent waar taalzwakke kinderen op een plezierige en speelse manier Nederlands tijdens de vakantieperiode.

Minister Keulen feliciteerde de veertig ‘afgestudeerden' met zeer uiteenlopende nationaliteiten, die in het inburgeringscentrum Kom-Pas in Gent de zomerschool afmaakten. Het project van de zomerscholen startte in 2007 in Antwerpen. Dit jaar lopen gelijkaardige initiatieven in 16 steden en gemeenten in Vlaanderen. Keulen steunt de projecten met een bedrag van 200.000 euro.

"Veel Vlaamse gemeenten, en zeker de grotere steden, hebben te maken met nieuwkomers vanuit alle continenten", legt hij uit. "De kinderen leren vaak op enkele maanden vlot Nederlands praten, maar in de zomervakantie gaat die kennis verloren. Met de ouders wordt meestal alleen in de moedertaal gesproken, en veel families gaan op vakantie naar het thuisland, waar ze al helemaal niet met Nederlands geconfronteerd worden."

Zo starten de kinderen het nieuwe schooljaar volgens Keulen met een taalachterstand, en dus ook met een leerachterstand. "De zomerscholen zijn een soort van speelpleinwerking, met spel en animatie in een taalsfeer", voegt hij eraan toe.

Keulen ziet Gent bovendien als een modelstad wat diversiteit betreft. "Gent kent een goed bestuur, waar soms lastige kwesties zonder spanningen worden opgelost. De stad is ook een loyale partner voor integratieprojecten. Hier klop je nooit tevergeefs aan", klinkt het.

De minister hoopt dat zijn opvolger in 2009 met de zomerscholen zal doorgaan."We moeten blijven investeren in de nieuwe Vlamingen", vindt Keulen. "Investeren in mensen, zowel kinderen als volwassenen is investeren in de toekomst van de welvaart van Vlaanderen en het welzijn van alle Vlamingen."

Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen steekt zijn enthousiasme voor de zomerscholen niet onder stoelen of banken. Nadat hij eerder al de kinderen in Maasmechelen, Liedekerke en Aalst een hart onder de riem ging steken, trok hij nu naar de kleine taalknobbels van Gent waar taalzwakke kinderen op een plezierige en speelse manier Nederlands tijdens de vakantieperiode.